Hamilelikte Tetanoz Aşısı Vurulabilir Mi?

0
678
tetanoz aşısı

Tetanoz, hamilelik sırasında anne adayları için her zaman merak konusu olmuştur. “Hamilelikte tetanoz aşısına ihtiyacım var mı?” Ve “Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?” Bu tür sorular sıklıkla sorulur. Tetanoza dikkat etmek anne ve bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.

hamilelikte tetanoz aşısı
Görsel: hamilelikte tetanoz aşısı

Tetanoz nedir?

Tetanoz, Clostridium tetanoz adlı bakteriyel bir toksinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Bu toksin, kişinin sinir sistemini etkiler ve özellikle çene ve boyun kasları olmak üzere ağrılı kas kasılmalarına neden olur.

Tetanoz, bir bireyin solunum sistemine müdahale edebilir ve ölümcül bir tehdit oluşturabilir. İnsanlar arasında yığın ateşi olarak da bilinen tetanozun belirti ve bulguları, bilinen en eski hastalıklardan biridir ve belirtileri ve belirtileri de eski çağlarda kayıt altına alınmıştır.

Dünyanın gelişmiş bölgelerine düzenli tetanoz aşısı enjeksiyonu nedeniyle tetanoz vakaları görülme sıklığı çok nadirdir, ancak yine de aşıyı güncellemeyen bireyler ve gelişmekte olan ülkeler için tehdit oluşturmaktadır.

Aşılama dışında tetanoz için doğrudan bir tedavi yoktur. Bu nedenle tıbbi müdahaleler, tetanoz toksininin etkileri ortadan kalkıncaya kadar komplikasyonları yönetmeye odaklanacaktır.

Tetanoza ne sebep olur?

Tetanoza bakteri sporları tarafından üretilen bir toksin neden olur.Toksin, toprakta, tozda ve hayvan dışkısında doğal olarak bulunan Clostridium tetanidir. Bu sporlar derinin derinliklerindeki yaralara nüfuz ettiğinde bakterilere dönüşerek güçlü toksinler üretebilir, zehirlenme vb gibi.

Bu toksin, tek tek kasları kontrol eden sinirleri, yani motor nöronları yok eder ve doğrudan tetanozun ana semptomu ve işareti olan kas sertliğine veya spazmına neden olur. Hemen hemen tüm tetanoz vakaları, hiç aşılanmamış veya 10 yıldır bir takviye aşısı almamış kişilerde görülür. Tetanoz, kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalık değildir.

Çiviler, iğneler veya parçalar gibi tetanoz vakalarının gelişmesine neden olacaktır. Vücut delinmeleri, dövmeler ve uyuşturucu enjeksiyonları, mermi yaraları, çoklu kemik kırıkları, yanıklar, cerrahi yaralar, şırıngayla uyuşturucu kullanımı, hayvan ısırıkları, böcek ısırıkları, enfekte ayak ülserleri, diş enfeksiyonları ve aşılanmamış anneler annelerin bebeklerinin göbek bağında gelişebilecek enfeksiyonlar da tetanoza neden olabilir.

hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak
görsel: hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak

Hamilelikte tetanoz aşısı neden önemlidir?

Hamilelik sırasında kadınlar zaman zaman farklı sorunlar konusunda endişelenebilirler. Başta sağlık olmak üzere birçok gündemi aynı anda tartışmak önceliklerin gözden kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle hamileliğin ilk gününden itibaren tüm sürecin doktor gözetiminde yapılması çok önemli bir konudur.

Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren kadınların vücutları sürekli değişmektedir. Hamileliği öğrendiği andan itibaren anne ve çocuğun sağlığı ile ilgili tüm önlemler bir doktor gözetiminde alınmalıdır. Hamileliğin ilk üç aylık dönemindeki fiziksel değişiklikleri anlamak, hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.

Hamilelikte tetanoz aşısı gerekli midir?

Tetanoz her zaman ciddi bir sağlık sorunu olmuştur. Özellikle hamilelik döneminde tetanoz anne ve bebeklerin hayatını ciddi şekilde tehdit edebilir. Bu nedenle anne ve bebekleri korumak için tetanoz aşısına ihtiyaç vardır.

Tetanoz aşısı ile anneden bebeğe geçen antikorlar bebeği hamilelik sırasında ve doğumdan sonra koruyabilir. Anne ve bebeklerin sağlığını korumak ve enfeksiyona direnme yeteneklerini geliştirmek için önemli olan tetanoz aşısı konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

tetanoz
Görsel: tetanoz

Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Hamileliğin öğrenildiği andan itibaren işlem mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktorlar genellikle ilk üç aydan sonra bir tetanoz aşısı önermektedir. Ancak anne son 10 yılda tetanoza karşı aşılanmışsa aşı olmasına gerek yoktur. Hamilelik sırasında tetanoza karşı aşı, anneleri ve bebekleri enfeksiyondan koruyabilir ve yeni doğan enfeksiyonları riskini azaltabilir.

Hamilelik sırasında tetanoz aşısına ihtiyacınız var mı?

Birçok önemli faktör için tetanoz aşısı, özellikle hamilelik sırasında bebeklerin erken doğum riskini azaltmak için çok önemlidir. Tetanoz aşısı, hamilelik sırasında ortaya çıkan bazı hastalıkları önlemek için de çok önemlidir.

Yenidoğanlarda olası enfeksiyonları azaltmak ve antikorların aşılarla anneden çocuğa bulaşmasını sağlamak önemlidir. Aynı zamanda tetanoz aşısı bebeğin yaşamın ilk 6 ayında dirençli olmasını sağlayabilir.

Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?

Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri normal zamanlarda tetanoz aşılamasının yan etkileri ile aynıdır. Bununla birlikte, kadınların hamilelik sırasında daha hassas süreçlerden geçtiği göz önüne alındığında, bu semptomlar daha şiddetli olabilir.

  • Aşı yapılan bölgede kızarıklık, hassaslık
  • Aşı yapılan bölgenin etrafında ağrı ve hafif sertlik,
  • Hafif ateşlenme ve baş dönmesi

Bunlar gibi yan etkileri hamillikte tetanoz aşısı yaptırırsanız yaşayabilirsiniz.

tetanoz aşısı olmak
Görsel: tetanoz aşısı olmak

Tetanoz aşısının hamilelikteki yan etkileri genellikle bir gün içinde kaybolur. Bu durum farklı gelişirse bir doktora danışmalısınız. Sağlıklı günler dileriz ?