Hamilelik sırasında kanama yaşanması durumunda anne adayları korkabilir. Yerleşim kanaması da hamilelik sırasında gerçekleşen bir kanamadır ve anne adaylarının çoğu bu kanamadan endişe duymaktadır. Bu derlememizde hamilelikte yerleşme kanamasının ne zaman ve nasıl oluştuğu ve kaç gün sürdüğü gibi soruları cevaplayacağız.

Hamilelikte yerleşme kanaması nedir?
Hamilelikte yerleşme kanaması söz konusu olduğunda, gebe kalma sürecini akla gelir. Hamilelik sırasında kadının vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu süreçte vücudun hem içinde hem de dışında değişimler yaşanır. İlişki sonrası erkeğin sperm hücresi ile kadının yumurta hücresi buluşur ve bu karşılaşma nedeniyle gebelik süreci başlar.
Bu dönemde blastosist adı verilen hücre kümeleri oluşur. Bu hücreler rahme girdikten sonra bu hücrelerin rahim duvarına yapışması gerekir. Bağlanma olayının adı implantasyon yani yerleşmedir. Sedimantasyon, gebelik hormonlarının salgılanmasını tetikler. Bu hormonlar; östrojen, progesteron, HCG ve koriolenfoglobulindir.
İmplantasyon yapılmazsa, normal aylık bir döngü gibi uterus duvarı düşecektir. Bu, hamile kalmaya çalışan kişinin hamile kalmayacağı anlamına gelir. İmplantasyon olayının gerçekleşmesi, plasenta ve embriyonun gelişmesini sağlayacak, bebeğinizin gelişmesine ve rahim içinde bir yer işgal etmesine olanak sağlayacaktır.

Yerleşme kanaması nasıl olur?
Embriyo, yumurta ve sperm tüpte birleşir, yani döllenmeden sonra rahme hareket ederler, embriyo rahme yapışır ve rahim duvarı kalınlaşır. Bu bağlanma sürecinde uterusun astarı aşırı derecede kalınlaşır.
Yoğun sekresyonlar içerdiğinden ve kan akışını arttırdığından, embriyo yakın olduğunda bazen bu tabakadan açık pembe veya kahverengi kan akacaktır. Embriyo implantasyonu sırasında, “uterusa bağlı embriyonun kanaması” olarak adlandırılan salgılarla karıştırılmış kan dışarı akacaktır.
Bu kanamanın özelliği adet döneminden 2-5 gün önce beklenmedik bir süre, kahverengi veya pembe olan adet döneminden farkı, az miktarda ve kısa süreli, sadece lekelenme ve 1-3 gün süren bir kanama olmasıdır. Genellikle ped kullanmaya gerek yoktur. Her halükarda hasta bunun adet döneminden farklı olduğunu anlar.

Yerleşme kanaması ne zaman olur?
Adet kanaması gibi normal veya kaçınılmaz adet dönemlerinde yerleşme kanaması oluşmaz. İmplantasyon kanamasından şüpheleniyorsanız, kanamanın adet kanamasından farklı olduğundan emin olmalısınız.
Cinsel ilişkiden sonra sperm yumurtaya ulaştığında döllenme gerçekleşir. Embriyo rahme ulaşıp orada sabitlenmeye başladığında implantasyon kanaması meydana gelir. Adet döneminin ilk birkaç günü kanama meydana gelir. Yerleşme kanaması, IVF isteyen kadınlar için şok edici olabilir. İmplantasyon kanaması olan kadınlar hamile kalmadıkları için hayal kırıklığına uğrayabilirler.
Ancak hamilelik testinden birkaç gün önce implantasyon görmek normaldir. Bu, embriyonun rahme bağlı olduğu anlamına gelir. Erken gebelik belirtileri gösteren kadınlar, implant kanamasına bağlı olarak gebeliğin gerçekleşmediğini düşünebilirler. Ancak bu kanamaların renk ve kıvamındaki farklılığa dikkat etmelisiniz.
Yerleşme kanamasının rengi ve kıvamı
Hamilelikte yerleşme kanaması ile adet kanaması arasındaki fark rengi ve kıvamıdır. İmplantın rengi adet kanamasından farklıdır. Genellikle yerleşme kanaması koyu, açık pembe veya neredeyse kahverengidir. Tortul kanama adet kanamasından çok akıntı gibidir. Yoğunluğu normal adet döneminden farklıdır. Adet semptomları hafiftir. Akıntı, kadınların hayatın her aşamasında sıklıkla karşılaştıkları durumlardır.

Yerleşme kanaması her kadında olur mu?
Hamilelikte yerleşme kanamasının her kadında gerçekleşmesi beklenmez. Hatta bu kanamalar nadiren görülür.
Yerleşme kanaması ağrı yapar mı?
Genellikle bu kanamalar ağrısızdır. Bir diğer önemli nokta da kanamanın kademeli olarak azalması gerekir, kanama artarsa veya ağrı varsa doktora başvurunuz.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından nasıl ayrılır?
Normal döngünüz içerisinde o tarihlerde kanama yaşayacak olabilirsiniz ve tarihlerin çakıştığını görünce kafanız karışabilir. Genellikle adet döneminden önce olsa bile bazen aynı zamanlama bu karışıklığa neden olabilir.
Adet kanamasında kanın rengi parlak kırmızıdan koyu kırmızıya, yerleşme kanamasında ise kan rengi genellikle açık pembe veya kahverengidir. Kontrol edilmesi gereken bir diğer konu da kanamanın türüdür. İmplantasyon sırasında kanama lekeler şeklinde ortaya çıkacak ve implantasyon sırasında çok sayıda kanama paterni olmayacaktır. Ayrıca yerleşme işlemi sırasında meydana gelen etkiler nedeniyle vücut ısısı bir gün boyunca ısı kaybetmeye devam edebilir.

Yerleşme kanaması kaç gün sürer?
İmplant kanama süresi yaklaşık bir hafta ile on gün arasındadır. Kanamanın kaç gün sürdüğü kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlar herhangi bir implantasyon kanaması olmaksızın hamile kalabilir. Yerleşme kanaması, embriyonun rahme bağlanması ile ilişkili dönemde gerçekleşir.
Gebe kalmayı planlıyorsanız, yerleşme kanamasını hemen ayırt edebilirsiniz. Ancak gebe kalmayı planlamıyorsanız, yerleşme kanamasından şüpheleniyorsanız doğrudan doktorunuza başvurmalısınız. Bu, hamileliğin başladığı anlamına gelebilir. Sağlıklı günler dileriz ?