Kulak egzaması kuru, kaşıntılı, iltihaplı ve/veya kırmızı deriye neden olan bir durumdur. Kulaklardaki egzama bir tür atopik dermatittir ve semptomlarını yaşamanıza neden olabilecek üç ana varyant vardır: alerjik kontakt dermatit, asteatotik egzama ve seboreik dermatit. Kulak egzaması (ve göz kapağı egzaması), yumuşatıcılar ve topikal steroidlerle etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Yumuşatıcılar hafif vakalar için kullanılırken, topikal steroidler, kulaklarda daha şiddetli egzama salgınları için bir doktor veya eczacı tarafından verilen reçeteli ilaçlardır. Kulak egzamasının ne olduğunu, nedenini ve kulaklarınızın içine veya çevresine bulaşabileceğiniz üç egzama türünün her birini tedavi etmek için hangi tedavilerin kullanılabileceğini açık ve kapsamlı bir şekilde açıklıyoruz.
Kulak Egzaması Nedir?
Kulak egzaması, dış kulağınızda (kulak memeleri) ve/veya içinde (kulak kanalınız veya kulak deliğiniz) kuruluk, iltihaplanma, kızarıklık ve kaşıntı oluşturan bir cilt rahatsızlığıdır. Tedavisi oldukça mümkün ve basit olan kulak egzaması kulaklarınızın etkilenebileceği bir dizi farklı egzama türüne sahiptir, örneğin:
- Alerjik kontakt dermatit
- Asteatotik egzama
- Seboreik dermatit
Bu egzama türlerinin her birinin kendi tetikleyicileri vardır.

Kulaklarda Egzama Neden Olur?
Kulaklarınıza bulaşabileceğiniz üç tip egzama vardır: alerjik temas, asteatotik egzama ve seboreik dermatit.
Alerjik kontakt dermatit
Alerjik kontakt dermatit (alerjik egzama), materyallere karşı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır. Bu tür egzamadan muzdaripseniz, makyaj malzemeleri, deterjanlar, kokular, metaller, cep telefonları, tuvalet malzemeleri alerjenlerinden herhangi biriyle temas ederse kulaklarınız iç veya dış kulaklarınız kaşınabilir, iltihaplanabilir, kırmızı veya kuru olabilir.
Asteatotik egzama
Asteatotik egzama kuru cilt tarafından tetiklenir. Bu durumun ana nedenleri arasında en sık rastlanan etmenler ise kısaca şu şekilde listelenebilir:
- Bazı ilaçlar: diüretikler (su tabletleri) ve statinler (lipit düşürücü ilaçlar).
- Çevre sorunları: kuru atmosferler ve soğuk hava.
- Besin eksiklikleri: diyet dengesizlikleri, gastrointestinal sorunlar ve emilim bozukluğu.
- Altta yatan koşullar: hipotiroidizm, lenfoma ve nefrotik sendrom.
Seboreik dermatit
Seboreik dermatite neyin neden olduğu konusunda kesin bir klinik ve bilimsel görüş yoktur. Ancak cildinizde yaşayan normalde zararsız maya bakterileri, bağışıklık sistemi tepkileri, soğuk ve kuru hava, genetik faktörler, stres gibi mekanizmaların bu durumu tetiklediği düşünülmektedir.
Kulaklardaki Egzama Nasıl Görünür?
Atopik egzama en yaygın egzama türüdür ve kaşıntılı, kuru ve çatlamış cilt gibi çok belirgin semptomları vardır. Kulaklardaki egzama, atopik egzamas ile aynı olmasa da, durum en yaygın egzama türlerine çok benzer çünkü kulağınızın içinde veya çevresinde kırmızı, pullu, kabuklu ve kuru cilde neden olur. Kulak egzaması cildinizde yamalar olarak görünebilir. Bu yamalar kösele veya pürüzlü olabilir ve sızabilir. Bu, kulaklarınızın hassas, iltihaplı ve ağrılı olmasına neden olabilir. Ayrıca tahriş olmuş cilt bölgeleriniz olabilir.

Kulak Egzamasından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Topikal steroidler, dermatit, kızarıklık ve egzamayı tedavi eden tahriş edici ve iltihap önleyici ilaçlardır. Bu tedavileri doğrudan krem şeklinde cilde uygulanır ancak topikal steroidler reçete gerektirir.
Kulak egzamasından kurtulmak için izleyeceğiniz yaklaşım, buna neyin sebep olduğuna ve nerede bulunduğuna bağlıdır. Bu nedenle, kulaklarınızdaki egzama hakkında bir doktor veya eczacı ile konuşmanız önemlidir, çünkü onlar sizin durumunuz için doğru tedavi yolunun ne olduğu konusunda tavsiyede bulunabilirler. Doktorunuz veya eczacınız durumunuzu inceledikten ve alerjik kontakt dermatit, asteatotik egzama veya seboreik dermatit olup olmadığınızı belirledikten sonra yumuşatıcılar veya topikal steroidler kullanarak kulak egzamanızdan kurtulabilirsiniz.
Kulak Egzaması için Doğal Yöntemler İşe Yarar Mı?
Evde hazırlanabilecek kremler, kulaklarında egzama olan kişiler için popüler bir tedavi seçeneğidir. Bu krem ya da ilaçlar elma sirkesi, aloe vera jeli ve hindistancevizi yağı gibi şeyleri içerir. Ancak soru, ev ilaçlarının ne olduğu değil, klinik olarak etkili olup olmadığıdır. Bunun cevabı, bu tedavilerin durumunuza yardımcı olabileceğidir, ancak kulak egzama tedavisinde klinik olarak etkili oldukları doğrulanmamıştır.

Bazı ev ilaçları, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan antimikrobiyal özellikleri içerebilir. Ancak bu, bu özellikleri içeren ev ilaçlarının egzamaya karşı savaştığı ve irritabl cilt ve ağrıyan ağrı gibi semptomlarıyla mücadele ettiği kanıtlanmış değildir. Yumuşatıcılar ve topikal steroidler egzama için klinik olarak test edilmiş ve kanıtlanmış tedavi yöntemleridir. Klinik olarak test edilmiş ve kanıtlanmış bir tedavi kullanıyor olabilirsiniz ve egzamanız üzerinde istenen etkiyi göstermiyor olabilir. Bu, tedavilerin, onları kullanan kişiye ve özel durumlarına bağlı olarak farklı etkililik düzeylerine sahip olması nedeniyle olabilir. Klinik olarak test edilmiş ve kanıtlanmış tedavilerle hatırlanması gereken şey, kulak egzaması ile mücadelede sürekli olarak etkili olduklarını gösteren kanıtların olmasıdır. Aynı şey ev ilaçları için söylenemez.
Annelik Yolunda ekibi olarak hep sağlıcakla ve mutlulukla kalmanızı temenni ederiz bir sonraki yazımıza kadar cildinize iyi bakmanız dileklerimiz ile… 🙂
NOT: Etik koşullar nedeni ile egzamalı kulak görseli koymayı uygun bulmadık! Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Kaynaklar: