Sağlıklı vücudun temel taşlarından biri olan çinko vitaminine yakından bakarsak, çinko eksikliği durumunda vücudunuz alarm vermeye başlayabilir. Vücudunuzun verdiği sinyalleri takip ederek çinko eksikliğini dengeleyebilir ve yeniden sağlıklı hissetmeye başlayabilirsiniz.

Annelik Yolunda ekibi olarak, çinko vitaminin hangi besinlerde olduğunu ve çinkonun faydalarını sizinle paylaşıyoruz. Çinko eksikliği durumunda beslenme rutininize almanız gereken besinleri öğrenmeli ve vücudunuza iyi bakmaya söz vermelisiniz.
Çinko Eksikliği Nedir?
Çinko eksikliğinden önce “Çinko nedir?” sorusunu yanıtlayalım. Çinko, sağlıklı insan vücudunda 2 ya da 3 gram bulunan ve hücre bölünmesine yarayan oldukça önemli bir vitamindir. Son zamanlarda çinkonun bağışıklık sistemine de iyi geldiği bilinmektedir. Kas, karaciğer, böbrek ve gözlerde bulunan çinko, vücudun sağlıklı çalışmasını sağlamakta ve hormon dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Peki, çinko eksikliği nedir?

Vücutta yeteri kadar çinko bulunmadığı durumlarda vücudunuz alarm vermeye başlamaktadır. Çinko eksikliği durumunda saç dökülmesi ve saçların matlaşması gibi belirtiler görülebilmektedir. Aşırı çinko tüketimi de vücut için pek sağlıklı değil! Çinko içeren besinleri tüketerek vücudunuzun bağışıklık sistemini dengeleyebilir ve ideal çinko dengesini yakalayabilirsiniz. Bu konuda mutlaka bir doktora danışmanız gerektiğini de hatırlatalım.
Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çinko eksikliğini anlamak için kan testi yaptırmanızı öneririz çünkü çinko eksikliği sadece kan testinde anlaşılıyor. Çinko eksikliği yaşayan kişilerde:
- İştahsızlık
- Büyüme geriliği
- Bağışıklık sisteminde yavaşlama
- Saç dökülmesi
- Saçlarda matlık
- Ciltte matlık, solgun görünüm ve cansızlık da çinko eksikliği belritilerinden birkaçıdır.
- Nedensiz kilo kaybı
- Ruhsal değişimler
- Ten renginde sarılık
Çinko eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka doktora başvurmalı ve kan testi yaptırmalısınız çünkü çinko eksikliği gösteren belirtiler her zaman çinko ile ilişkili olmayabiliyor.

Çinko Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Çinko eksikliği tanısı konduktan sonra beslenme rutininizi biraz değiştirmeniz gerekebilir. Çinko açısından zengin gıdaları beslenme rutininize eklemelisiniz. Çinko açısından zengin besinlerin başındakırmızı et, beyaz et ve balıklar geliyor. Et çeşitlerinde yoğun olarak çinko bulunur. Bunların dışında süt, peynir, yoğurt, kinoa, yulaf, yumurta, mercimek ve barbunyada da çinko bulunuyor.

Çinko takviye vitaminleri de çinko eksikliğinde alınabilir, fakat çinko eksikliği teşhisi konmadan çinko takviye almanızı önermiyoruz. Kontrolsuz vitamin kullanımı da bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Günde kaç tane çinko vitamini kullanılacağı kadın ve erkeklerde değişiklik gösterebilir. Kişinin kan değerlerine ve vücudundaki çinko miktarına da vitamin takviyesi alması çok daha sağlıklı olur.
Annelik Yolunda ekibi olarak, sağlığınıza dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz! 😊
Kaynaklar:
- https://drjockers.com/15-zinc-deficiency-symptoms/
- https://draxe.com/nutrition/zinc-deficiency/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19528881/
Görsel Kaynak: https://medlabgr.blogspot.com/2016/06/zinc.html