Sıcak ve nemli günler, gebeliğin özellikle son aylarında anne adaylarına sıkıntılı günler ve zamanlar yaşatsa da yapılan araştırmalar, güneş ışığının ve gebelikte güneşlenmenin gebe kadınlar için çok yararlı olduğunu gösteriyor. Annelik Yolunda ekibi olarak bu yazımızda sizlere güneş ışığının gebelikte anne adayları için yararlarından bahsederken, aklınızdaki soruları da cevaplandıracağız.
Gebelikte Güneşlenmek Faydalı Mıdır?
Güneş ışığı içerisinde bulundurduğu ultraviyole ışınları sayesinde cilt altı yağ dokusunda aktif olarak D vitamini oluşmasını sağlamaktadır. D vitamini, esas olarak bağırsaklardan kalsiyumun geri emilimini sağlayarak, gebelikte artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır. Vücutta artan D vitamini sayesinde bebek için gerekli olan kalsiyum, anne adaylarının kemiklerinde bulunan depolar yerine, yiyeceklerden karşılanmış olur. Bu durum anne adaylarının, ilerleyen yaşlarda kemik erimesini riskini yüksek ölçüde azaltmaktadır.

Gebelikte Güneşlenmek Bebekte Olası Hastalıkları Engeller Mi?
Gebelikte güneşlenmek ilerleyen dönemlerde bebekte oluşabilecek bağışıklık sistemi hastalıklarını, yani çocukluk dönemi şeker hastalığı ya da tiroit yetmezliği gibi hastalıkları engellediği yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur.
Gebelikte Güneşlenmek Ne Kadar Güvenlidir?
Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda güneş ışığının cilt kanserine yol açma riski sebebiyle artık “bronz bir ten” sağlık ve güzellik göstergesi olmaktan çıkmıştır. Ek olarak gebelikte, hormonların etkisi ile güneş lekelerinin arttığı, gebeliğin son aylarında alın, burun ve elmacık kemiklerinin üzerinde ortaya çıkan ve gebelik maskesi olarak bilinen kırmızılıkların belirginleştiği bilinmektedir.

Gebelik döneminde güneşlenmenin diğer bir risk faktörü de anne adaylarının su kaybına olan duyarlılığının artmasıdır. Yaz aylarında aşırı sıcaklar ve güneş, bol miktarda sıvı kaybına neden olmaktadır. Yaşanan sıvı kaybı sonucunda “güneş çarpması” adı verilen bir hastalığın gelişme durumu da oldukça yüksektir. Fazla sıvı kaybı, bebeğe giden kan miktarını azaltmaktadır, bu durum bebek için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu sebeple, gebe kişilerin, sıcak yaz günlerinde sıvı alımını normalin oldukça üstüne çıkarmaları gerekmektedir.
Güneşlenmenin Sakıncaları Varsa, D Vitamini İhtiyacı Nereden ve Nasıl Karşılanmalıdır?
Eğer gebelik döneminde mevsim kışsa ya da hiç ev dışına çıkılmıyorsa, kalsiyum tabletleri ile beraber az bir miktar D vitamini takviyesi almak oldukça uygundur. Gebelik döneminde mevsim yazsa günde 2 defa 15 dakikalık yüz ve kollar açıkta kalacak şekilde güneş banyosu yapmak oldukça yeterlidir.
Güneşten Korunmak İçin Kullanılan Güneş Kremleri Gebelikte Zararlı Mıdır?
Güneş kremlerinde kullanılan kimyasalların gebe kişilerde kullanımı güvenli olup olmadığı tam olarak kanıtlanmış değildir. Bu sebepten ötürü, prensip olarak mümkün olduğunda güneş kremlerini kullanmaktan özellikle ilk 3 ay kaçınmak gereklidir, fakat her duruma rağmen, eğer güneş altında uzun süre kalınması gerekiyorsa, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak oldukça uygundur.

Gebelikte Güneş Işığının Yararları ve Zararları Nelerdir?
Gebelik döneminde güneş ışığının hem yararları hem de zararları bulunabilmektedir. Bu yararlar ve zararlar aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Güneş ışığı gebelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin kemik gelişimi ve kalsiyum depolaması için oldukça doğal bir kaynaktır.
- Güneş ışığı içerisinde barındırdığı ultraviyole ışınları sayesinde cilt altı yağ dokusunda aktif bir şekilde D vitamini oluşumunu sağlar.
- Güneş ışığı sayesinde gebelik döneminde alınan D vitamini bağırsaklardaki kalsiyum emilimini arttırır ve bu sayede gebelik döneminde artan kalsiyum ihtiyacı karşılanmış olur.
- Güneş ışığı sayesinde artan kalsiyum yiyeceklerden karşılanmış olur.
- Güneş ışığı sayesinde alınan D vitamini ile ilerleyen dönemlerde, özellikle menopoz döneminde oluşabilecek olan kemik erimesi riski yüksek ölçüde azaltılır.
- Gebelik döneminde artan östrojen hormonu etkisi ile gebelerin güneşte daha hızlı bronzlaştı, cilt üzerinde oluşa leke ve çillerin güneş ışığı etkisi ile daha belirgin bir hale geldiği saptanmıştır. Oluşan tüm bu lekeler ve problemler ciltte lezyonlara ve pigment sorunlarına sebep olabilmektedir.
- Gebelik döneminde iyice hassaslaşan cildi güneş ışınları yakabilir ve bu sebeple lekeler oluşabilir. Gölgede kısa aralıklarla güneşlenmek gebe kişiler için oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır.
Gebelik döneminde güneş ışınları pek çok faydalı ve zararlı durum oluşturabilir. Anne adaylarının bu durumlara oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca alerjik vücutlar için güneş kremi çeşitleri hakkında bilgi almak için buradaki makalemize göz atabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Güneşlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebelikte güneşlenirken dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Bu hususlar anne adayları ve bebek için oldukça önemlidir. Gebelik döneminde güneşlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Gebelik döneminde uzun süre güneş ışığı altında kalmamaya oldukça dikkat edilmelidir.
- Güneşlenme eylemi sabah 11.00’dan önce, akşam ise saat 16.00’da sonra yapılmalıdır.
- Gebelik döneminde kullanım güvenliği bilimsel olarak kanıtlanmasa da güneş altında uzun süre kalınacaksa yüksek faktörlü güneş kremleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce cilde sürülmelidir.
- Gebelik dönemlerinde, özellikle yaz aylarında sıvı kaybına oldukça dikkat edilmelidir. Günlük olarak en az 3 litre su tüketilmelidir.
Gebelik döneminde güneşlenirken yukarıda bahsedilen noktalara oldukça dikkat edilmelidir, aksi takdirde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı tehlikeye atılabilir. Annelik Yolunda ekibi olarak sağlıklı bir şekilde bebeklerinize kavuşmanızı temenni ederiz. Yaz mevsimi yaklaşıyorken, güneş ışığına dikkat etmeyi unutmayın! Sağlıklı ve mutlu kalın!