Hamilelikte Vegan Beslenme

0
713
hamilelikte-vegan-beslenme-1

Yapılan araştırmalar hamilelikte vegan beslenmenin bir dizi sağlık yararlarının olduğunu göstermiştir. Genel olarak, bitki bazlı diyetler daha düşük kalp hastalığı, obezite, hipertansiyon ve diyabet riskleri ile ilişkilidir. Her ikisi de birçok hayvansal üründe bulunan çeşitli bitkileri yemek ve yüksek düzeyde doymuş yağ ve kolesterolden kaçınmak sizin için iyi olabilir. Ancak hamile iken bu durum yine aynı mıdır? Hamilelik sırasında gerekli olan ve bitki kaynaklarından elde edilmesi daha zor olan bazı besinler vardır. Bununla birlikte, hamilelikte vegan beslenme iyi planlandığında, hamileyken veya emzirirken de dahil olmak üzere hayatınızın tüm aşamalarında ihtiyacınız olan her şeyi sağlayabilir. Bu makalemizde sizler için hamilelikte vegan beslenme hakkında bilmeniz gereken bazı durumları derledik.

hamilelikte-vegan-beslenme-2

Görsel 1: Hamilelikte vegan beslenme

Kısaca Vegan Beslenme

Vegan beslenme artan farkındalık sonucu beslenme konusunda sadece doyuma ulaşmayı sağlamak yerine alınan ve tüketilen besinlerin fayda, zarar ve protein olarak değerlendirilmesi göz önüne alınır. Vegan beslenme üzerinden bakıldığında eğer bir canlı ile empati kurarak hayatını idame ettirmeyi düşünmek temelde esastır. Canlıları sadece bir besin olarak görmemeyi sağlayan vegan beslenmede başlıca önemli faydalar incelendiğinde ilk başlarda protein ve vücuda zarar oranı düşürerek organlarda yağlanma riskini azaltması, kötü kolesterolü önlediği ayrıca da hayatta olan bakış açısını değiştirmeye yönelik bir felsefeden doğduğu görülmektedir.

Hamilelikte Vegan Beslenme Faydaları

1.    Vegan beslenme sayesinde daha kaliteli proteinlere ulaşılır

Bitki tabanlı beslenme ile ulaşılacak proteinler, emzireme ile bebeğe kimyasallardan korunmuş sağlıklı bir protein aktarımı sağlamış olunur. Hamilelikte vegan beslenme ile bu etkilere kolay bir şekilde ulaşılabilir. Ortalama bir kilo mercimekten alacağınız protein bir kilo etten alacağınız proteinle eş değerdir. Kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, bamya, soya fasulyesi glüten içermemektedir. Ayrıca ettin sindirimin de yaşanabileceğiniz sindirim sorunu ile karşılaşmayarak daha tok hissedeceksiniz ve bir başka canlının yavrusunu veya annesinden koparmamış olursunuz.

2.    Hamilelikte vegan beslenme sayesinde hayatınıza giren besinler bebeğin gelişimini arttırır

Hamilelikte vegan beslenmede tercih edilen etkili besinlerden soya fasulyesi, bal kabağı, kereviz, ceviz, muz, başta olmak üzere sebze ve meyveler folik asit, demir ve iyot içerir. Folik asit bebeğin zihinsel ve omurilik gelişimi sağlıklı tamamlamasına demir ise bebeğin büyümesi ve gelişmesini sağlar.

hamilelikte-vegan-beslenme-3
Görsel 2: Hamilelikte vegan beslenme ile kaliteli besinler hayatınıza girer

3.    Amino asit değerleri bitkisel besinlerde daha fazla bulunur

Vücudun oksijen, hidrojen, nitrojen ve karbon gibi zincirlerin mihenk taşı olan amino asitler, hamilelik sırası ve sonrasında gelişim üzerinde erken doğum ve yetersiz beslenme sonucu oluşabilecek hastalıkları önlemede önemlidir. Soya, kinoa ve buğday gibi bitki tabanlı besinlerde yüksek miktarda mevcuttur.

4.    Bitkisel beslenmede et gibi hayvansal besinlerde bulunan ağır metaller daha az bulunur

Ağır metaller hamilelik esansında plasentayı geçerek bebeğin gelişimini durdurmaya yönelik etkilere sahiptir. Et, paketlenmiş ve işlenmiş konservelerde, deniz ürünleri, alkol ve sigara nedeni ile vücuda yayılır. Vegan beslenme bu sayede ağır metallerden sizi ve bebeğinizi koruyacaktır.

5.    Vegan beslenmede doğal tatlandırıcılar bulunmaktadır

Genetiği ile oynanmış, birçoğunun ucuz yollarla elde edilmiş doğal adı altında hayvan sömürüsünden elde edilen tatlandırıcılar bebeğin olası sağlık sorunlarını artırmaktadır. Mesela bal, üzerinde en çok oynan tatlandırıcılardandır. Vegan beslenme ile üzüm pekmezi, mısır temelli tatlandırıcılar tercih edilebilir.

Hamilelikte Vegan Beslenme ve Protein Gereksinimleri

Hamile bir kadın, hamile olmayan biri ile karşılaştırıldığında ek protein ihtiyacı olduğu apaçık görülür. Hamilelik sırasında, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir kadının diyetinin en az 75 gram protein içermesi tavsiye edilmektedir. Bir yaşamı büyütmek, kişinin kaynaklarından yararlanmayı gerektirir ve sağlam bir temel bu noktada çok önemlidir. Hamilelikte kaliteli beslenmenin gerçekleştirilmesi, vücuda çok çeşitli yiyeceklerin mümkün olduğunca doğal durumuna yakın bir şekilde yüklenmesiyle başlar. Et, balık, fındık, fasulye, yumurta ve peynir mükemmel protein kaynaklarıdır. Tam gıdalardan elde edilen proteinin her zaman en büyük sağlık yararlarını sağlayacağını unutmayın. Bununla birlikte, önerilen günlük protein miktarının alınmasında zorluk yaşanıyorsa çeşitli protein takviyeleri metabolizmaya göre alınabilir. Ancak protein takviyeleri alınırken de takviye gıdaların içeriklerinin çok iyi bir şekilde araştırılması ve doktora danışılması gerekir. Bununla birlikte protein takviyeleri alınırken şu özelliklere dikkat edilmelidir:

  1. Ağır Metaller:

2010 yılında yapılan bir laboratuvar çalışması, birkaç popüler protein karışımında arsenik, kadmiyum, kurşun ve cıva gibi ağır metalleri olduğunu tespit etmiştir. Ağır metallerin plasentayı geçtiği ve fetal dokuya ulaştığı ayrıca bilinmektedir. Hamilelik sırasında ağır metallere maruz kalmak, düşük doğum ağırlığına neden olabilir ve fetal nörolojik gelişimi etkileyebilir. Pek çok takviye, FDA tarafından “gıda” ile aynı düzeyde düzenlenmediğinden, birçok takviye, istenenden daha yüksek metal seviyeleri içermektedir.

  1. Soya Proteini veya Soya Proteini İzolatı:

Soya proteini ve soya proteini izolatı, yüksek oranda işlenmiş GDO soya kullanılarak topikal olarak üretilir. Bu bileşenlerin, vücudun çinko ve demir gibi mineralleri emme yeteneğini azaltabilen yüksek düzeyde fitik asit içerdiği bilinmektedir. Hamilelik sırasında hormonlara zarar verebileceğinden ve östrojen seviyelerini tehlikeli bir düzeye çıkarabileceğinden, hamile kadınlar soya proteininden kaçınmak için özel dikkat göstermelidir.

hamilelikte-vegan-beslenme-4
Görsel 3: Hamilelikte vegan beslenmede soya türevlerine ve takviyelere dikkat edin
  1. Maltodekstrin:

Aksi belirtilmedikçe, genellikle GDO’lu mısırdan elde edilen maltodekstrin, ucuz, düşük kaliteli bir tatlandırıcı olduğu için protein karışımlarına girer. Mısır bazlı olmayan maltodekstrin bile sorunludur. Bu yüksek oranda işlenmiş, tahıl bazlı tatlandırıcı, zayıf bağırsak sağlığı ile ilişkilendirilmiştir ve bağırsakta dost olmayan bakterilerin aşırı büyümesine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Maltodekstrin, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi iltihapla ilişkili sindirim bozuklukları riskini artırır.

  1. Hamilelikte Kaçınılması Gereken Yapay Tatlandırıcılar:

Bu hamileliğe özgü bir durum değil ama genel tavsiye hamilelik sırasında her şeye biraz daha dikkat etmenizdir. Yapay tatlandırıcılar kötü şöhretli bir kumar gibidir; araştırmalar karışık veya net olmadığı için hangi tatlandırıcılardan kaçınılacağını kesin olarak söyleyememektedir. Ancak genel olarak Sucralose (Splenda), Saccharin (Sweet N’ Low) ve Aspartam’dan uzak durmanızda fayda vardır. Yediğiniz her şeyi mümkün olduğunca doğal tutmaya çalışın.

hamilelikte-vegan-beslenme-
Görsel 4: Hamilelikte vegan beslenmede olabildiğince doğal gıdalara yönelin

Vegan beslenme üzerine bir beslenme düzeniniz var ise eğer hamilelik sürecinde bu durumu çok daha önemli bir şekilde takip etmeli ve planlamalısınız. Bundan dolayı uzman bir diyetisyenden ya da doktorunuzdan bu noktada destek almayı ihmal etmeyin. Annelik Yolunda ekibi olarak her zaman sağlıklı bir gebelik süreci geçirmeniz dileklerimiz ile esen kalın 🙂

Unutmadan! Hamilelikte vejeteryan beslenme için ayrıca buradaki makalemize bakabilirsiniz.