Güneş alerjisi yazın karşılaşılan en yaygın sorunlardan birisidir. Güneş alerjisi hassasiyeti ve deride döküntüler oluşması yaz aylarında sizi rahatsız edebilir ve kaşıntınızı kontrol altına almadığınız sürece cildinizde hasar bırakabilir, fakat unutmayın, her cilt döküntüsü, güneş alerjisi anlamına gelmiyor. Annelik Yolunda ekibi olarak, normal alerjiler ve güneş alerjisi arasındaki farkı sizler için anlatacağız. Hazırsanız, başlayalım!

Güneş Alerjisi Nedir?
Güneş alerjisi, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin ciltte hassasiyet oluşturmasıyla meydana gelir. Bazı kişilerde güneş yanığı, kolye küpe gibi aksesuarlar, çeşitli kozmetik kremler ve parfümler güneş ışığı ile birleşerek güneş alerjisinin etkilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Güneş alerjisi, güneşte aşırı kaldıktan sonra ciltte oluşan serbest oksijen ve hidroksil radikallerin meydana getirdiği doku ve hücre hasarıdır. Güneş alerjisi belirtileri cilt yapısına ve güneş ışığının maruz kaldığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Güneş alerjisinin etkilerini, güneşin en çok maruz kaldığı cilt dokusunda ya ad kimyasallarla temas eden bölgelerde görürüz.
Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Güneş alerjisinin en yaygın belirtileri arasında kızarıklık, kaşıntı ve deri döküntüleri yer alıyor. Güneş alerjisinin olduğu bölgede kaşıntıyla birlikte deride minik yumrular ve kabarıklıklar oluşabilir.
Güneş alerjisinin etkisi yaş arttıkça azalıyor, bu nedenle çocuklarda ve gençlerde daha yoğun olarak güneş alerjisi belirtileri görünür. Beyaz tenliler ve bebeklerin cildi daha hassas olduğu için güneş alerjisi olmaya daha meyillidir.

Güneş Alerjisinden Nasıl Korunabilirsiniz?
Güneş alerjisinden korunmanın çeşitli yolları bulunur. Bu yollar aşağıdaki gibidir:
- Güneşe çıkmadan önce cildinize mutlaka en az SPF 30+ koruması olan ve UVA + UVB ışınlarına karşı cildinizi koruyan güneş kremi uygulayın. Güneş kremini, dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce uygulamalı ve her 2 saatte bir yenilemelisiniz. Güneş kremini boynunuza, kollarınızın arkasına ve ellerinizin üzerine sürmeyi unutmayın!
- Güneşin en yoğun olduğu 10:00-15:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya dikkat edin, güneş alerjisi olmamak için gölgede zaman geçirmeye çalışın.
- Dudaklar en çok unutulan bölgelerdir. Dudaklarınızı korumak için SPF 30 korumalı dudak kremi kullanmalısınız.
- UV ışınlarına karşı geliştirilen güneş gözlüğü kullanın, sahte güneş gözlüğü camını yazın kullanmamalısınız.
- Güneşe çıkarken uzun kollu pamuklu kıyafetler giyerek, güneş alerjisi riskini en aza düşürebilirsiniz.

Güneş Alerjisini Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Güneş alerjisini belirtilerini görmeye başladınız, eyvah! Güneş alerjisi belirtileri size uyuyor ve cildinizde kaşıntı ve hassasiyet hissediyorsanız 3 ya da 5 gün güneşe çıkmayın. Alerji oluşan bölgeyi iyi koruyarak hassasiyeti kontrol altına alabilirsiniz. Güneş alerjisi olanların bir çoğu kendini güneşten koruyarak bu belirtileri azaltabiliyor, fakat 5 gün geçmesine rağmen güneş alerjinin yarattığı hassasiyet geçmiyorsa dermotoloğa gitmelisiniz çünkü güneş alerjisinin etkileri zamanla artabilir ve cildinize daha fazla zarar verebilir. Güneş alerjisi tedavisinde genellikle anti-histamin ilaçlar ve deri üzerine sürülen cildi rahatlatan kremler veriliyor. Bu aşamada alerjinin tanımı, alerjinin derecesi ve alerjinin nedeninin belirlenmesi çok önemlidir. Bu sebeple ilaç kullanmadan önce mutlaka cilt doktoruna giderek, muayene olmalısınız.
Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve cildinize dikkat etmenizi tavsiye eder, mutlu günler dileriz!
Kaynaklar:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17681-sun-allergy
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077#:~:text=Sun%20allergy%20is%20a%20broad,hereditary%20type%20of%20sun%20allergy.
Görsel Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/anne-ya-da-babasinda-alerji-olan-cocuklar-risk-altinda-5918311/amp/