Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

0
1193
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç yani (kısaca IF olarak da bilinir) diyeti son zamanların en popüler sağlık ve fitness trendlerinin başında gelmektedir. Kilo vermek, sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve yaşam tarzını sadeleştirmek isteyenlerin tercihi aralıklı oruç diyetinden yana olmaktadır. Annelik Yolunda ekibi olarak, bu yazımızda vücut ve beyin sağlığı üzerinde etkileri olan aralıklı oruç diyetine yakından bakıyoruz. Hazırsanız, başlayalım! 😊

Görsel 1: Aralıklı oruç yani (kısaca IF olarak da bilinir) diyeti son zamanların en popüler sağlık ve fitness trendlerinin başında gelmektedir.

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç diyeti, oruç tutma ve yeme periyotları arasında geçişler yapan bir yeme düzeni ve diyet yöntemidir. Aralıklı oruç diyetinde hangi yemekleri yemeniz gerektiği değil, onları ne zaman yemeniz gerektiği önemlidir. Geleneksel diyetlerden farklı olarak aralıklı oruç diyeti yönteminde kalori sayma gibi alışkanlıklar yoktur. Onun yerine belirli saatler içinde yemek yemek ve bu saatler dışında yemek yememek gerekir.

Görsel 2: Aralıklı oruç diyeti, oruç tutma ve yeme periyotları arasında geçişler yapan bir yeme düzeni ve diyet yöntemidir.

Genel olarak, aralıklı oruç tutma yöntemi günde 16 saatlik oruçtan meydana gelmektedir. Bazı beslenme programlarında haftada iki kez 24 saat oruç tutulduğunu da görebilirsiniz.

Aralıklı Oruç Türleri ve Saatleri

Aralıklı oruç tutmanın pek farklı yolu vardır. Gelin, en popüler olan aralıklı oruç diyet programlarına birlikte bakalım.

  • 16/8 Yöntemi: Bu yöntem, Leangains protokolü olarak da adlandırılmaktadır. Kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme süresinin öğleden sonra 1 – 9 saat aralığı gibi 8 saatle sınırlamayı içerir. Daha sonra arada 16 saat oruç tutuyorsunuz. Uzun vadede aralıklı oruç diyeti yapanlar hayatlarının daha düzenli olduğunu ve bir süre sonra oruç tutmaya alıştıklarını dile getirmektedirler.
  • Ye – Dur – Ye: Bu yöntem, bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemek yememek gibi haftada bir ya da iki kez 24 saat oruç tutulan bir beslenme programıdır.
  • 5:2 Diyeti: Bu yöntemle haftanın peş peşe olmayan iki gününde yalnızca 500 – 600 kalori tüketirsiniz, diğer 5 gün normal şekilde yiyebilirsiniz.

Kalori alımını azaltarak, yeme dönemlerinde normal miktarda yemek yiyerek zayıflayabilirsiniz. Aralıklı oruç diyeti yapmak isteyenler, 16/8 yöntemini en basit, en sürdürülebilir ve en kolay bağlı kalınan yöntem olarak görmektedir. Bu sebepten ötürü, 16/8 diyeti en popüler diyet türüdür.

Görsel 3: Aralıklı oruç diyeti, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

Aralıklı Oruç Diyetinde Ne Yenmelidir?

Oruç tuttuğunuz süre boyunca yemek yemeniz önerilmiyor, fakat yemek saati geldiğinde kızartma, fast food ya da yoğun karbonhidratlı yiyecekler tüketmek kilo kaybına engel olabilir. Akdeniz diyeti yapmak, bol tahıllı gıdalar yemek ve tatlıdan uzak durmak, aralıklı oruç diyetini daha başarılı bir hale getirmektedir.

Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti yapmak aslında kilo vermek ya da yağ yakmaktan çok daha fazlasıdır. Metabolizmanın değişmesine yardımcı olan ve vücudu etkileyen bu diyet oldukça faydalıdır. Daha uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenlerin tercih ettiği aralıklı oruç diyeti, hayatınızın sadeleşmesini ve zihninizin rahatlamasını amaçlamaktadır.

Görsel 4: Aralıklı oruç diyetinde ağır şeyler tüketilmemelidir.

Aralıklı oruç diyetinin zararlarından birisi ise açlıktır. Kan şekeriniz düşebilir, oruç tuttuğunuz süre boyunca kendinizi güçsüz hissedebilirsiniz. İlk günler beyniniz eskisi gibi çalışmayabilir, hafızanızın zayıfladığını deneyimlersiniz. Aralıklı oruç diyetinin yan etkileri geçici olmaktadır. Yeni beslenme düzenine uyum sağlamak için en az bir hafta geçmesini beklemelisiniz.

Aralıklı oruç diyeti yapmak istiyorsanız, öncelikle doktorunuza danışıp, bu beslenme düzeninin bünyenize uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Annelik Yolunda ekibi olarak, sağlığınıza ve kendinize dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz. 😊

Kaynaklar:

  1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work#:~:text=There%20are%20several%20different%20ways,day%20two%20days%20a%20week.
  2. https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-do-intermittent-fasting
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322293
  4. https://www.livescience.com/intermittent-fasting-16-8

Görsel Kaynak: https://www.tozlumercek.com/intermittent-fasting/